Nuffnang Ads

Followers

Nuffnang Ads

Saturday, March 17, 2012

Kek Marble menggebu

alhamdulilah..ari nie je 2 resepi (termasuk yg ini) aku tempek..tah ape rajin pun tak tau la..kisah aku nak buat kek marble nie bermula bila semalam kak ipar aku nak belajar wat Apam Polka Dot.. aku bg resepi jer sebab die kate nak belajar wat sendiri sebab ritoo aku penah ajak die jadi assistant aku sebab berderet mendapat tempahn besar (almost everyday..alhamdulilah..n_n)..memandangkan die duk je kt umah tue...aku suh die belajar niaga cam aku....dpt la juga duit banje2 sikit...alhamdulilah juga...die terima pendapat dan nasihat yg aku berikan...

ok berbalik kisah aku nak buat kek marble nieh...lepas aku rase apam die cam kek marble tue..terus aku tingin nak buat kek marble tue...huhu..so semalam search resepi..tengok2 resepi Mat Gebu kt Myresepi..pahtue mmg dh tabiat aku before try sesuatu resepi tue..aku tengok dulu komen2 dan juga tekstur kek tue..kalo gebu, moist tekstur kek tue..barula aku nak mencuba..

RESEPI KEK MARBLE MAT GEBU

Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )

  • 300 g mentega, pada suhu bilik
  • 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
  • 1 camca teh serbuk penaik*            
  • 1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
  • 5 biji telur Gred A
  • 250 g gula kastor
  • 1 camca besar Ovallate
  • 30 g Gliserin#
  • 20 g air #
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 1/2 camca teh strawberi emulco
  • 1 camca teh coklat emulco

Cara-cara

  1. Step_by_step_017
    Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
  2. Step_by_step_019
    Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
  3. Step_by_step_018
    Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
  4. Step_by_step_020
    Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata.
  5. Step_by_step_021
    Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).
  6. Step_by_step_022
    Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.
  7. Step_by_step_023
    Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.
  8. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.

nota : bahan bertanda # jika tiada boleh digantikan dgn Susu cair atau fresh milk 50ml.


After bakar...



Tadaaaaa!!!!!!!!

merah, hijau dan kopi..yg nampak hanya hijau jer..


yummy...n_n...cubalah..tak rugi tau..basic die cam nak buat apam polka dot jer..sgt la senang..

*kaler pucat sebab tinggal kaler tue je yg ade simpanan..huhu..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...