Nuffnang Ads

Followers

Nuffnang Ads

Wednesday, June 29, 2011

Rumahku Syurgaku

since dh berpindah rumah..ramai la suh aku upload pic..nak tengok umah, nak tengok hall, nak tengok dinding...adoi...dtg je la umah..tak kesah punye...yg aku kesah...errr..er...rumah aku tue tak abih2 lagi ngemasnye...tak bile nak abih pun tak tau..bsepah-sepah lagi..

ini ats permintaan korang yer..korang jgn la expect rumah aku  nie best..kuarters je pun..tapi selesa la..dan...mmg la best sebab ada tangge..tapi lagi sebulan shifaa dh pandai jalan..aku kene pikir..camne nak pagorkan tangga tue pulak...betape je la aku kt tingkat bawah sebab takut shifaa meluncur laju ke tangga dgn walker die tue..bukan boleh caye..nenek masak kt dapur pun..tetiba pusing belakang..die dan walker nyer dh steady kt tepi heater air panas nak tepuk2 kt penutup heater tue..tah ape kene shifaa..menda tue gak die nak tepuk2....takk ker naye aku karang...skg kt dapur pun kene pagor gak..bukn leh caye dh si tecik tue..

ok..aku mulakan dengan muka depan kuarters aku nieh...




home sweet home.. view hadapan

view sisi
  

 inilah rumah yg baru aku berpindah...alhamdulilah..selesa sgt..tapi tak tahan..ade nyamokkk wooo..aku nak request fogging ler..sian shifaa kene gigit nyamuk.. 
 
 ----------------
 
RUANGAN DAPUR 

dapur agak besar
selesa untuk memasak
 
 agak selesa. letak meja makan tecik sebiji kt tengah, shifaa boleh keliling dengan walker tiap kali teman aku masak...n_n..
 ----------------
 BILIK NO. 4 a.k.a BILIK SEMBAHYANG

muka pintu bilik no. 4
laci dan mesin jait kt bilik nieh

 bilik nie terletak sebelah dapur dan aku kira agak selesa untuk dijadikan bilik sembahyang..mudah jugak tamu nak semayang,kalo apak shifaa ngaji, boleh la jugak shifaa teman kt tepi..lagipun famili aku tecik lagi..kalo besar, mungkin aku jadikan bilik anak-anak aku..
 ----------------

RUANG MAKAN

view dari dapur
view dari ruang tamu
 ruang makan nie hall nya bersambung dngn ruang tamu ini patern umah aku. patern umah kak aku lain plak..ruang makan dgn ruang tamu dipisahkan dgn bilik ditengah-tengah dan ada lorong di sebelah bilik tue. bila ruangan tamu dan makan ini bersambung nampak la luas sikit rumah aku nie..itu yg shifaa dh laju bebas berwalker kt umah tue..siap main chak-chak plak..huhu..
 ----------------
RUANG LIPAT BAJU


 hihi..nie nyer ruangan aku create sendiri..kwsan aku nak melipat baju sambil teman shifaa main walker ke, merangkak ke kt umah tue..ruangan antara ruang tamu dgn ruang makan

 ----------------
RUANG TAMU

shifaa suka tido kt depan nieh

tempat shifaa pusing2 naik walker
 

ruang tamu aku nie dijadikan sekali tempat bersantai..ye la..aku bersantai kt tingkat bawah jer..tak berani nak bersantai tingkat atas..ade anak tecik kene kira segala aspek..nie pun semalam dh dpt adiah lebam kt dahi..sebab tertunguih mase merangkak..hadiah la tue sebab nak pandai merangkak dak shifaa tue..

 ----------------
PINTU UTAMA


pintu utama


 
pintu utama dan tangga

kt pintu tue shifaa suka bersantai tengok abg nabil main-main kt depan umah..agak2 kecoh mulut becok, aku letak je die kt depan pintu tue..ade la org ajak die main..tak lain tak bukan..abg nabil die la..anak jiran rumah depan...

 ----------------

STOR DAN TANGGA

besarkan nak pagar tangga nieh..
stor seco'et kt bwh tangga


view tangga dari hall ats

aku kira tangga umah aku tue sgt la lebar dan besar..cam makan space jer..tapi tak kesah la..kalo naik ngan org gemok pun takdela berselisih bahu..ade ruang lagi..hihihi..stor tue seco'et kt bawah tangga..ok..stor dh penuh ye..huhuhu.. tapi pening gak..lebar sgt..camne aku nak pagorkan tangga tue nanti..
 ----------------

 HALL ATAS

kain batik penutup sliding..tak de langsir lg
oopppss..si tangga nie ade plak kt pic nie

hall atas

Hall atas nie boleh dijadikan ruang santai..nak letak tv boleh, nak letak pc boleh, buat mini library boleh, nak jadi ruang make up-make up (aku la tue ) pun boleh..huhu..nak bentang toto tido kt luar pun boleh..ade kipas kt luar nieh..kire luas la jugak.. oh ye..pasang kain batik kt sliding tue sebab segan..nampak la jugak jiran sebelah kalo kite ke hulu ke hilir kt umah tue..langsir lum beli la..

 ----------------
 BILIK UTAMA

pintu bilik utama
bilik nie byk sgt tingkap


langsir plak transparents.
toilet


pandangan atas bilik utama
 bilik utama nie sedang2 sahaja..kalo nak comparekan bilik utama mase kt p5 dulu lagi besar siap boleh letak 1 lagi katil queen tapi tak kesah la..selesa la juga..bilik nie byk sgt cermin..bersambung aku pasang langsir..mak aku kate rumah aku nie ibarat akuarium..totally org boleh nampak kite dari luar..

 ----------------

GURISAN PENINGGALAN BURUH

 

camne la aku boleh tak pasan..buruh yg buat rumah tue siap tinggalkan nota gurisan lagi....korg bace la ape yg die guris tue...

----------------
BILIK NO. 2

dari pintu
sejuk je tido bilik nieh

 bilik nie letak katil size queen dan almari serta laci sisi dah tak muat plak aku nak letak meja solek..dh tak pasal2 aku letak kt hall tengah tue..

 ----------------

BILIK NO. 3 a.k.a BILIK BAJU

view pintu
selesa bilik nieh
boleh la aku buat bilik baju kt tingkat atas nie..nanti nak angkat iron board ke ats la..susah jugak pepagi buta kene menggosok kt bawah.

 ----------------


tapi paling aku terharu......... 


 ----------------




en. suami dh gantung gambar kawen nie kt atas katil bilik utama..inspirasi aku nak kurus nieh..hohohoho..

penat woo ngemas umah tak abieh2...huhu...



nanti jemput la datang umah yer..umah tak sebape...insyallah bln 7 nanti aku nak buat kenduri..korang datang la yer..cume tarikh aku tak pasti..nak buat doa selamat masuk umah baru dgn sambut puasa...

n_n....wink.wink..tetiba windu shifaa..hihihi...
note ; oh ye..lupe la..gambar belakang umah tak amek plak..takpe la..korg dtg je la umah..tengok sendiri yer..hihihi..

9 comments:

Mak Izz said...

what a big house!!! big n beautiful! umh bsr gedabak jenuh nk menyapu, mengemop dan mengemas :) tp bgs utk keselesaan shifaa, bebas dia gerak sana sini sinun. amboi.. nk wt kenduri ye. alhamdulillah.. hrp2 nm akak sekeluarga masuk list jemputan ^_^

*Miss Geli^ said...

ebendo aku pun umah tepi, tapi, pattern amat tak sama..hahahahah

ebob said...

nice....;)

ebob said...

nice

ebob said...

nice...

Mak Izz said...

amboi ebob sampai 3x ko sebut nice. tp mmg nicelah! esp tulisan kt dinding hasil nukilan pekerja buruh terlampau. hihi..

emma said...

haha..tau takpe..ade gurisan plak kt situ..cet!!!! saya tak perasan lgsg mase mengemas ritoo...huhuhu

hasma said...

hi jiran... nice ur blog... besar hall kat bawah tu ye... t nk tgkla hall yg besar tuu..

emma said...

tq hasma..boleh jer..tade hei nyer.. n_n..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...