Nuffnang Ads

Followers

Nuffnang Ads

Tuesday, October 2, 2012

Fenomena Rainbow Halo

 

Masyallah...unik kan kejadian Allah ini...ianya berlaku pada tengahari 2 Okt 2012...berlaku di malaysia dan kemungkinan besar sekitar malaysia juga...

Amina tak dapat menikmati pemandangan ini secara live kerana pada hari ini amina mengikuti rombongan pejabat menziarah kematian bonda bos amina di Raub, Pahang..memandangkan sepanjang jalan redup tak redup..mendung tak mendung dan awan berarak suram mengiringi pengebumian arwah bonda bos amina...Amina menyedari kejadian ketika rakan2 fb heboh mengajak kengkawan lain memandang ke langit melihat matahari..bila amina melihat matahari dari bas, yang ada hanya awan mendung menutupi matahari..mmg lgsg tiada rezeki utk tengok secara live..tapi takpe...nasib la ade kengkawan fb ade shared beberapa pic kejadian tersebut..

Fenomena ini dikenali sebagai Fenomena halo (bahasa Greek: ἅλως) adalah lingkaran cahaya seakan-akan pelangi yang mengelilingi Matahari atau Bulan. Ia adalah sejenis fenomena optik. Ia adalah fenomena yang lebih kerap terjadi daripada kejadian pelangi. Ia pernah terjadi di Malaysia sebelum ini iaitu pada 6 Ogos 2007. Manakala di sebelah Eropah, fenomena ini kerap berlaku kira2 3 kali seminggu.

Fail:Halo padang.jpg
kejadian Halo di Padang, Indonesia pada 2 Okt 2009


Fail:HALO-S south pole.jpg
Fenomena Halo di Kutub Selatan


Ini adalah kejadian Allah..kejadian yg jarang berlaku di malaysia..utk maklumat lanjut, boleh la baca info di sini yer...No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...