ok berbalik kisah aku nak buat kek marble nieh...lepas aku rase apam die cam kek marble tue..terus aku tingin nak buat kek marble tue...huhu..so semalam search resepi..tengok2 resepi Mat Gebu kt Myresepi..pahtue mmg dh tabiat aku before try sesuatu resepi tue..aku tengok dulu komen2 dan juga tekstur kek tue..kalo gebu, moist tekstur kek tue..barula aku nak mencuba..
RESEPI KEK MARBLE MAT GEBU
Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )
- 300 g mentega, pada suhu bilik
- 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
- 1 camca teh serbuk penaik*
- 1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
- 5 biji telur Gred A
- 250 g gula kastor
- 1 camca besar Ovallate
- 30 g Gliserin#
- 20 g air #
- 1/2 camca teh esen vanilla
- 1/2 camca teh strawberi emulco
- 1 camca teh coklat emulco
Cara-cara
- Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.
nota : bahan bertanda # jika tiada boleh digantikan dgn Susu cair atau fresh milk 50ml.
After bakar...
Tadaaaaa!!!!!!!!
merah, hijau dan kopi..yg nampak hanya hijau jer.. |
yummy...n_n...cubalah..tak rugi tau..basic die cam nak buat apam polka dot jer..sgt la senang..
*kaler pucat sebab tinggal kaler tue je yg ade simpanan..huhu..
No comments:
Post a Comment