RAPAT SEPERTI BELANGKAS kenapa mcm 2 plak?
Sebab..selalu jumpe belangkas tino (yg besor) mesti ade terselit belangkas jantan (yg tecik) kt bawah dekat ngan ekoq yg keras tue.
Tak ramai pandai makan belangkas nieh..sebab ia adalah haiwan eksotik..hanya orang tertentu sahaja yang pandai 'siang' ( cam membersihkan ikan) belangkas. Rasanya macam ketam tapi lagi sedap belangkas dari ketam coz ketam nie manis sgt..telur belangkas sangtlah marvelous..tangkap lentok makan..sebab pe, sebab...makan lebih telo die akan ase pening2 (aku la tue)...leh mabuk
Aku belajar makan belangkas nie, mase arwah nenek terchenta bawak hewan nie ke KL.. then dah siap masak, nenek suh la makan..kate ketam (pancing la tue sbb suh makan)..dh makan kenyang2..sekali nenek tunjukkan kulit belangkas yg telah dicuci..waaaa....takleh nak kate ape..cume cakap sedap la..(tapi memang sedap pun arwah nenek masak..huhu)stat situ la aku mula makan..
Nak dapatkan Belangkas nie susah jugak sebab kt KL nie payah giler nak jumpe..selalu kalo abang aku lik johor baru la dapat jumpe..(kirim la suh tengok kt Medan, telok bakong).. rega die pun murah..seekoq sengget jer..huhu..
Nak dijadikan cerita plak...time ngandungkan shifaa...adoi...tingin plak tekak nie nak makan belangkas..pueh kirim kt abang tapi belum musim..lame jugak la mencari smpi la aku p umah mertua abg kt simpang renggam, huhu..jumpe plak..waaa...ade 2 mak buyong tinginkan makan belangkas nieh..huhu..
Cara nak masak belangkas nie 1stly kene la Bako dulu belangkas tersebut 1 badan. pahtu biarkan die sejuk dulu..dah sejuk suhu bilik, 'siang' la belangkas tue..semasa 'siang', perlulah berhati-hati agar usus belangkas tersebut tidak putus atau pecah.. kalo tidak, alamat, diarrea la kamoo sume...pahtu, rebus dulu kasi empuk dan masak lemak cili api..peh!!!! terangkat kening beb..huhu..shedapnye..
pas direbus...nak masak dh nieh. |
ok.. dh masak.. |
Tapi belangkas nie ade khasiatnye. Klik kat sini.
No comments:
Post a Comment